Karting

En riktig plantskola för dig som älskar fart!

Michael Schumacher, Sebastian Vettel, Nico Rosberg, Lewis Hamilton, Fernando Alonso, Jenson Button, Ayrton Senna, Mike Wilson och Alain Prost har en sak gemensamt: deras karriär började en gång med Karting. Bilsportens inträdesport för många unga, och en verklig plantskola för racingtalanger. En idrott där killar och tjejer tävlar på lika villkor.

Karting är spännande och kul och det bästa av allt är att man kan börja träna redan från 6 år, även om det då handlar om lek och uppvisning. Tävlingsallvaret startar vid 8-års ålder, och kan sedan hålla på livet ut eftersom det finns en stor variation av klasser. Även om det finns kurvor åt både höger och vänster, är hastigheterna höga och heaten spännande. Ett 30-tal förare startar samtidigt och därför blir det ibland bara centimetrar mellan kartarna. Fartupplevelsen i en kart är obeskrivlig. På rakorna 100 km/h ett par centimeter ovanför marken en fartkänsla som inte kan slås förrän i de högre formelklasserna.

Hur karting startade

Från början var karten ett hemmabygge med en gräsklipparmotor. Idag är reglerna strikta och både rörram och motor serieproduceras för just Karting med eller utan växellåda, och det finns medaljer att tävla om ända upp på VM-nivå. Idrotten för alla åldrar betyder att du börjar i CADETTI klassen (för de allra yngsta) och fortsätter i FORMEL MICRO (den här är den första tävlingsklassen inom karting, från 8 år), sen FORMEL MINI när det börjar gå fortare (från 10 år), JUNIOR 60, JUNIOR 125, SENIOR 125 och OKJUNIOR/OK (både nationella och internationella mästerskapstävlingar från 13 år), KZ2 (från 15 år), finns även ROTAX och DD2 MASTERS serie och HISTORISK KARTING.

www.sbf.se/forbundsinfo/Grafiskprofil/

Till kontakt

Förare: Isabella Rapezzi Dahl

Jag heter Isabella och jag är född i Florens, Italien.

Jag har ärvt min passion för motorsport från min pappa och min mamma som introducerade mig i gokart världen efter att jag stulit pappas gräsklippartraktor för att åka runt i trädgård när jag var 3.

Förra året gjorde jag min debut på gokartbanan i klassen ”Cadetti”. Jag kör för Enköping MK, Sverige. I år fortsatt jag i Cadetti för att sedan gradera upp mig till klassen ”Mini”. Jag har kört tävlingar i ett par MKR och klubb tävlingar.

Min gokart är en PDB Falcon med en 95cc raket.

När jag inte tävlar så tränar jag hårt, hela familjen är engagerad och stödjer mig.

Sport-
kalender

Bild-
galleri

  • Planet Rally
  • Isabella
  • Serena
  • Mikael
  • Kobra racing

"Racing is life; Anything before
or after is just waiting."

Steve Mcqueen

804